Doragon MSA

Ryushinkan Koryu Karate

De stijl Ryushinkan Koryu Karate is een stijl met Chinese, Okinawaanse en Japanse invloeden. Het Ryushinkan Koryu Karate is tevens beïnvloed door een aantal andere krijgskunsten, zoals Shotokan, Goju Ryu en Kyokushinkai. Vele van de technieken vinden hun oorsprong in de bewegingen van dieren zoals: de kraanvogel, de tijger, de beer, de slang, de arend, enz…

Het specifieke van het Ryushinkan Koryu Karate is het veelvuldig gebruikte Sanshin-Dachi. Vele technieken lijken op het uitslaan van de vleugels van een vogel.

 

Het Ryushinkan Koryu Karate wijkt af van vele karatestijlen door het gebruik van inwendige kracht of fa-jing in plaats van spierkracht. Dit wil zeggen dat de technieken veel sneller uitgevoerd worden en met heel veel kracht. 

Ook wordt er in het Ryushinkan Koryu Karate gebruik gemaakt van Kyusho Jutsu. De voorbereiding of opwarmingsoefeningen nemen niet veel tijd in beslag en bedragen meestal een 15-tal minuten.

De bijzondere aspecten van de ademhaling zijn eigen aan de Ryushinkan Koryu Karate. Men leert de student om bij de ademhalingsoefeningen nooit volledig uit te ademen doch een kleine reserve te houden (10%) zodat men met deze reserve nog kan vervolgen met een stoot en/of een trap. De speciale ademhaling vinden we veelvuldig terug in Kata’s zoals Tensho en Sanchin

Bij het uitvoeren van de drie Naihanchi’s eist het Ryushinkan Koryu Karate dat deze op gevechtssnelheid worden getoond wat dus ook weer eigen is aan deze stijl. De Naihanchi’s hebben hier het voordeel dat zij hoofdzakelijk in Kiba-Dachi en op één lijn uitgevoerd kunnen worden. 

Het Ryushinkan Koryu Karate hecht zeer veel belang aan kata en de oude bunkai hiervan.

Het Ryushinkan Koryu Karate benadrukt ook discipline, dit is niet alleen fysieke controle van het lichaam maar ook tevens controle van de geest. Volgens de meester, die ons er laat aan herinneren: “Wij zijn altijd Karate studenten – we zullen nooit volleerde meesters zijn”, iets wat vele westerlingen niet beseffen of willen begrijpen.

Wij zijn altijd Karate studenten – we zullen nooit volleerde meesters zijn

Sensei Hugo Van Laer

Have a look

KATA

PINAN

vredige geest

BASSAI DAI

een vestiging bestormen, het doorbreken van het fort

TENSHO

draaiende handpalmen

NAYANSHI

op een paard rijden, houding

JITTE

tien handen

GEKISAI DAI

aanval en vernietigen

YANGTSU

streven naar puurheid

SKINO

maan, maanlicht: wandelen onder heet maanlicht

SAIFA

vernietigende slagen

NIJU SHIHO

24 stappen

KANKU SHO

kijken naar de rijzende zon

SOCHIN

stille kracht, vastgeworteld

ARAGAKI SEISAN

Aragaki: naam Okinawaanse meester die de kata ontwikkeld heeft. Seisan: 13 stappen

BASSAI SHO

een vestiging bestormen, het doorbreken van het fort

JIIN

gronden van de tempel, tempelgronden

Sensei Hugo Van Laer

Een aantal beelden van vroeger
Bitnami